Experts en les comunitats àrtiques es reuneixen a Barcelona

Conferencia CER-ARCTIC
El centre de recerca CER-ARCTIC de la UAB organitza divendres, dia 27 d’abril, a Barcelona, la conferencia internacional “Indigenous peoples in cold climates”, amb la participació de destacats experts en les comunitats àrtiques.

25/04/2018

El Centre d’Estudis i Recerca sobre l’Àrtic CER-ARCTIC de la UAB, en col·laboració amb els centres Stefansson Arctic Institute of Akureyri (Islàndia), Arctic Centre of University of Lapland (Finlàndia) i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), organitzen divendres la conferència internacional “Indigenous peoples in cold climates”. L’acte tindrà lloc al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Melcior Colet (C. de Buenos Aires, 56, Barcelona).

La conferència presentarà experiències en realitats socials, drets marins i terrestres, els “comuns” i les relacions amb la natura, entre les comunitats indígenes i altres comunitats de l’Àrtic. Segons els organitzadors de la jornada “hi ha aspectes encara molt poc coneguts de l’Àrtic a les societats occidentals, i és un honor donar visibilitat a la gent que viu des de fa segles en aquests climes freds, i que sovint no tenen veu a l’hora de fer front al canvi climàtic i als impactes globals que afecten les seves llars”. Aquesta conferència clourà la Primera Setmana de Recerca Àrtica del Centre de Recerca ARCTIC de la UAB.

Hi participaran, entre d’altres, destacats ponents com Isabel Pont, Membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), Generalitat de Catalunya; Tanja Joona, investigadora de la University of Lapland (Finlàndia); Alfredo Prieto i Jorge Gibbons de la Universidad de Magallanes (Xile); i Níels Einarsson, director de l’Stefansson Arctic Institute, (Islàndia).
 
Programa de la jornada:

9.45h Registre

10.00h Paraules de benvinguda. Dra. Françoise Breton, Directora de l’Arctic Research Centre de la  UAB (CER-ARCTIC); i Dra. Isabel Pont, Membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), Generalitat de Catalunya.

10.15h Introducció: “On indigenous peoples, territories and animals: a counterpoint from the South America rainforest”, per Dra. Montserrat Ventura, Directora del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB.

10.30h Conferència: “Oh, what an exotic Arctic - challenges related to traditional livelihoods, gender (im)balance and everyday-life”, per Tanja Joona, PhD of Social Sciences, investigadora sènior de la University of Lapland, Arctic Centre, Finlàndia.

11.00h Coffee Break

11.30h Conferència: “Rights and commons among Saami people”, per Dra. Tanja Joona, University of Lapland, Arctic Centre, Finlàndia.

12h Conferència: “Cetaceans in the Fuegians’ ethnographies and archaeology”, by Alfredo Prieto, PhD in Archaeology, investigador sènior, Centro Universitario Puerto Natales, Universidad de Magallanes, Xile; i Jorge Gibbons, investigador, MSc en Zoologia, Universidad de Magallanes.

12.30h Taula rodona: moderada pel doctor Níels Einarsson, CER-ARCTIC Senior Arctic Advisor i Director de l’Stefansson Arctic Institute, Islàndia; amb la participació de Dra. Françoise Breton; Dra. Montserrat Ventura; Dr. Tanja Joona; i Dr. Alfredo Prieto.

13.30   Cloenda
 
CER-ARCTIC
El nou centre de recerca de la UAB CER ARCTIC, investiga i fa assessorament científic per tal de contribuir a la qualitat de vida de les poblacions àrtiques, així com per a la sostenibilitat del seu entorn. Amb un enfocament multidisciplinari, el centre de recerca estudia temes relacionats amb els drets i la justícia social en relació a l’ús dels recursos, fa estudis comparatius entre l’Àrtic i altres regions, com la Mediterrània, i promou la sostenibilitat i la governança per al desenvolupament humà i el benestar de la regió. Pioner a tot l’Estat en aquesta temàtica i innovador en la recerca responsable amb i per a les comunitats locals àrtiques, el centre està dirigit per la professora de la UAB Françoise Breton.