Estudiants de la UAB i de centres de secundària es mobilitzen per cercar nous antibiòtics

SmallWorldInitiative
Estudiants de grau de la UAB que han cursat Microbiologia treballen aquests dies amb quinze centres de secundària per transmetre amb experiments la importància de trobar nous antibiòtics i cercar bacteris que els produeixin.

24/04/2018

En el marc d’un projecte d’aprenentatge-servei i d’innovació docent, quinze professors i professores del Departament de Genètica i de Microbiologia i del Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals de la UAB, coordinats per la professora Montserrat Llagostera, han entrenat un total de 55 estudiants dels graus de Microbiologia, Biotecnologia, Biologia, Ciències Biomèdiques, Genètica, Bioquímica i Veterinària i Ciència i Tecnologia dels Aliments. L’objectiu: preparar experiments al laboratori perquè estudiants de secundària i batxillerat de quinze centres puguin reproduir-los i cercar bacteris productors de nous antibiòtics.

L’acció s’emmarca en el projecte participatiu Small World Initiative, una iniciativa sorgida de la Universitat de Yale (EUA) d’abast internacional, amb més de 12 països adherits, dirigit a la comunitat educativa amb l’objectiu de fomentar les vocacions científiques a partir de l’exploració de la diversitat microbiana i la cerca de microorganismes productors de nous antibiòtics. El projecte pretén millorar la informació i consciència ciutadana sobre la greu problemàtica de la resistència a antibiòtics per part dels bacteris patògens.

El professorat de la UAB ha instruït al llarg dels darrers mesos els i les estudiants de grau sobre els conceptes clau en què es basa aquest projecte, com la resistència a antibiòtics, a més d’instruir-los sobre com s’ha de realitzar l’experimentació en els centres, i les normatives de bioseguretat d’obligat compliment que imposa el projecte SWI internacional, obrint debats sobre tots aquests aspectes. Les i els estudiants de grau participants també han rebut formació sobre el significat de aprenentatge servei, recerca i innovació responsable (RRI) i sobre la propietat intel·lectual i la seva protecció.

Al llarg d’aquests dies, els estudiants i les estudiants de grau, acompanyats pel professorat de la UAB, es desplacen a un total de quinze centres d’ensenyament secundari per tal de mostrar a l’alumnat com es duen a terme els experiments proposats per tal d’aïllar bacteris productors d’antibiòtics. Els millors d’aquests bacteris aïllats per l’estudiantat de secundària i batxillerat formaran part d’una col·lecció de la UAB que estarà a disposició de qualsevol investigador o investigadora que els vulgui estudiar posteriorment.

El projecte SWI a la UAB forma part del Programa Argó de l'Institut de Ciències de l'Educació i compta amb el suport del Grupo de Docencia y Difusión de la Microbiología de la Sociedad Española de Microbiología i del CESIRE-CEDEC del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.