Els tallers i les demostracions clouen la Setmana de la Recerca

Taller d'Arqueologia de la Setmana de la Recerca
L’últim dia de la Setmana de la Recerca a la Facultat de Filosofia i Lletres va comptar amb activitats de tot tipus que van posar a l’abast de tots els estudiants diverses tecnologies, aparells i camps d’estudi. A banda de les tradicionals conferències i taules rodones,  el matí va comptar amb la Demostració d’Arqueologia Experimental, les demostracions a les sales de gravació del STPS i una exposició dels projectes del Centre de Visió per Computació.

20/05/2016

Les activitats de dijous de la Setmana de la Recerca començaven a les 10h, la mateixa hora a la que el professor del Departament de Prehistòria, Antonio Palomo, seia a un tamboret i ensenyava a una quinzena d’assistents com els nostres avantpassats del neolític elaboraven les seves eines a partir de les pedres de sílex, quars i obsidiana, entre altres.

Emprant diverses tècniques de talla com la de percussió indirecta, utilitzada a Catalunya al neolític, percussió directa o la de talla per pressió, provinents del nord de França i altres regions del món, el professor Antonio Palomo va elaborar ganivets i un bifàsic com els trobats als jaciments de l’època.

El professor també va explicar què es pot trobar als jaciments neolítics i quines deduccions se’n poden fer a partir de les troballes. “En funció del que es troba als jaciments es pot saber la tècnica  que es feia servir per tallar, si la persona estava asseguda o dreta mentre tallava o inclús si era esquerrana o dretana”, assegura Palomo. Gràcies al taller, els presents van poder imaginar-se millor el dia a dia dels nostres avantpassats.

Paral·lelament, el Servei de Tractament de la Parla i el So va obrir les portes per que qui volgués pogués provar els seus equipaments. Maria Jesús Machuca, directora del STPS i Carles Salse, tècnic del Servei, mostraven les sales de gravació als que s’hi acostaven, els diversos aparells amb que compten i els convidaven a gravar la veu per analitzar-ne els sons. Els més valents, a més, podien provar sort amb algun dels tests de diferenciació de sons que es fan servir a les diferents filologies de la Facultat.

D’altra banda, durant tot el matí el Centre de Visió per Computació de la UAB, amb la col·laboració de CORE Patrimoni Cultural i el Màster en Humanitats Digitals, va muntar una parada al vestíbul de la Facultat on Raúl Alcaire i Juan Mas, dos membres del CVC  mostraven al públic les tecnologies desenvolupades pel Centre.

L’aparell que probablement va atraure més atenció va ser el sistema de reconeixement de paraules en documents manuscrits a partir del programa Word Spotting que, segons Raúl Alcaire, “funciona com el Control+F dels ordinadors, però amb documents manuscrits”. La parada també comptava amb una pantalla tàctil enorme amb la qual es podia fer una visita virtual al Liceu de Barcelona, a més de veure fotografies de l’escenari a principis de segle. Mentrestant, al darrere, un projector mostrava imatges del procés de digitalització de Rotlles Pianola, en el que el CVC hi va participar. Una altra de les tecnologies interessants que s’hi van poder veure va ser la demostració de l’aplicació Augmented Songbook, un programa que reconeix partitures utilitzant les càmeres de les tabletes i mòbils i, mitjançant un teclat virtual, reconstrueix la melodia. Tal i com explica Alcaire, “és una aplicació molt útil per ensenyar música als nens” i està disponible a Google Play.

Més informació: Galeria de fotos de la Setmana de la Recerca