Els estudiants en Gestió de Documents Electrònics visiten el superordinador 'MareNostrum'

Visita al superordinador MareNostrum
Els estudiants de l'Escola juntament amb les Coordinadores de titulació i formació continuada, Anahí Casadesús i Carmen García Meilán, van visitar les instal·lacions del superordinador MareNostrum, un dels més potents i de més capacitat del món, per conèixer els diversos usos i projectes que porta a terme.

05/06/2018

El passat 30 de maig, els estudiants del Postgrau en Gestió de Documents Electrònics, que s'imparteix a l'Escola, juntament amb les Coordinadores de la titulació i de formació continuada, Anahí Casadesús i Carmen García Meilán, van visitar les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Centre - Centro Nacional de Supercomputación, a la Ciutat Comtal, que acullen el superordinador MareNostrum.

Es tracta d'una supercomputadora amb una capacitat de càlcul molt superior que la resta de màquines (disposa d'un Petaflops/s de capacitat), i de molta potència, i que és imprescindible per realitzar investigacions i anàlisi de Big Data en diversos camps científics. Concretament, el MareNostrum és el superordinador més potent d'Espanya, i el quart d'Europa.

Els visitants van poder copsar que entre els seus diversos usos que desenvolupa hi havia la recopilació de dades climàtiques del passat, present i fer prediccions de futur; també estudis sobre el Sol i l'Univers, simulacions sobre les repercussions d'un possible tsunami, o d'una explosió nuclear, o fins i tot, simulacions de diferents processos que es produeixen en el cos humà i altres organismes vius, entre altres.

La visita va ser guiada per Oriol Riu que va poder explicar el context en què es va crear aquest ordinador, la seva financiació, i la seva potencialitat per gestionar grans quantitats de dades, i com aquestes s'apliquen a la recerca en els projectes en els quals s'hi treballa actualment.

A part del superordinador MareNostrum, el centre també disposa d'altres com el MinoTauro i el Clúster Nord que tenen altres característiques, i són energèticament eficients. També es disposa de repositoris de dades de gran capacitat.

El guia va comentar que aquest centre és pioner en supercomputació a Espanya, i que dóna servei a més de 300 científics d'arreu del món del camp de la computació, de les ciències de la vida, ciències de la terra i de les aplicacions computacionals en ciència i enginyeria.

La visita es va completar amb la visualització d'un vídeo sobre el MareNostrum, i amb un tour virtual en 3D.