Dr. Miquel Àngel Serrat: 'els líders nocius són fonts de malestar laboral'

Dr. Miquel Àngel Serrat Julià, professor de la EPSI
El Dr. Miquel Ángel Serrat Julià, primer estudiant del Grau en Prevenció i Seguretat Integral i ara professor, explica quins són els nous lideratges nocius i com prevenir-los, en un article a la revista especialitzada Protección Laboral.

18/10/2017

El Dr. Miquel Ángel Serrat, professor de l’Escola, ha escrit un article dedicat al new toxic management, al número 92 de la revista Protección Laboral.

La peça, titulada “New toxic management: emociones y liderazgo nocivo”, repassa la literatura sobre els nous lideratges i vessants de la psicologia positiva. L’organització empresarial i la intel·ligència emocional, des del punt de vista de l’autor, és una aposta per a una millor seguretat a la feina i crear benestar entre el personal i “es podran generar actituds positives i motivadores que permetin desenvolupar talents, compartir valors i potenciar habilitats”.

L’article explica què suposen els models de lideratge nocius o tòxics, i defensa que “són fonts de malestar laboral”. Fenòmens que poden arribar a comportar altres danys colaterals greus i irreversibles.

Per tal d’evitar-ho, el Dr. Miquel Ángel Serrat proposa la sensibilització a les organitzacions empresarials per “prevenir i evitar això costi el que costi, exercint una rigorosa aplicació de la normativa vigent, fer un seguiment exhaustiu de les possibles fonts de risc i nocivitat que poden afectar a les organitzacions”, fet que reduiria costos provocats pel malestar laboral i rebaixaria els índex d’absentisme.

Finalment, l’autor conclou que minimitzar riscos de danys físics i psicològics de les persones treballadores hauria de ser una prioritat per a la direcció d’una empresa, “per promoure accions de prevenció, control, correcció, gestió i millora en l’organització empresarial”.

L’empresa com a escenari social, objecte d'estudi

El Dr. Miquel Ángel Serrat va començar com a alumne de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral i ha acabat exercint com a professor, després de fer un doctorat.

El Dr. Serrat explica la raó en una entrevista de l'any 2015, al mateix mitjà: “la meva inquietud per indagar i contribuir en el nucli i a l’entorn d’un espai que em resulta molt familiar: l’empresa privada com a escenari social on les persones treballadores desenvolupen bona part de la seva vida”. On també parla de la seguretat laboral i altres treballs de prevenció de riscos psicosocials com el Programa Moutbbing©.

Sobre La Gazeta de la Protección Laboral

La revista La Gazeta de la Protección Laboral és un mitjà especialitzat en seguretat i benestar laboral, nascuda l’any 1993. Una revista dedicada a la cultura laboral, en relació amb la protecció i la prevenció.

Podeu llegir l'article sencer a la versió digital de la revista.