Assumpció Malgosa i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya honorats amb la distinció Ad studia humanitatis fovenda

malgosa
Assumpció Malgosa i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya honorats ambla distinció Ad studia humanitatis fovenda

17/10/2017

La Facultat de Filosofia i Lletres atorga aquesta distinció, per segona vegada, a la Dra. Malgosa del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia (UAB), i a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. La distinció honora anualment una persona que s’hagi caracteritzat per defensar o incorporar a la seva praxi els valors propis dels estudis d’humanitats des d’àmbits aliens a aquests estudis, i una institució que hagi col·laborat en la consecució dels objectius de la Facultat de Filosofia i Lletres.
 
 
La Dra. Assumpció Malgosa Morera
 
La Dra. Assumpció Malgosa Morera és catedràtica d’universitat d’Antropologia Física del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia  (UAB). Actualment lidera el Grup de Recerca en Osteobiografia (GROB) i investiga l'estudi de la variabilitat humana i la diversitat als nivells morfològic, histològic, bioquímic i molecular, en un arc cronològic que abraça des del neolític fins a l'actualitat. En aquest sentit ha col·laborat en equips multidisciplinaris d’historiadors, arqueòlegs, restauradors i paleopatòlegs que han estudiat les restes del rei Pere II el Gran, la reina Blanca d'Anjou i el Príncep de Viana o les tombes d'època Pazyryk a Mongòlia. En relació amb les restes contemporànies  s’ha dedicat als estudis d’antropologia forense relacionats amb l’exhumació de les fosses de la Guerra Civil Española, essent la responsable de l’equip que va exhumar la fossa de Gurb, prova pilot que va servir per fixar la metodologia i el protocol en la “Llei sobre la localització i la identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista i la dignificació de les fosses comunes” del Parlament de Catalunya (Llei 10/2009).
En la concessió de la distinció  s’ha tingut en compte “la seva disponibilitat i versatilitat, des de l’expertesa en l’àmbit de l’antropologia física, per col·laborar en l’avenç del coneixement humanístic relacionat amb els àmbits de l’arqueologia, de l’antropologia i de la història de totes les èpoques i especialment per la seva sensibilitat i compromís en l’estudi de les fosses comunes de la Guerra Civil”.
 
L’ l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
 
L’ l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunyaés una institució creada per la Generalitat de Catalunya (Llei 2/2014) que va aglutinar els anteriors Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) i Institut Geològic de Catalunya (IGC).Té per funcions les relacionades amb l'exercici de les competències sobre geodèsia i cartografia i sobre la infraestructura de dades espacials de Catalunya, i també les d'impulsar i dur a terme les actuacions relatives al coneixement, la prospecció i la informació sobre el sòl i el subsòl del país.
 
En la concessió de la distinció  s’ha tingut en compte “l’esperit de col·laboració de l’entitat amb la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB des de 1986, que s’ha concretat, entre altres coses, en el conveni de cessió dels mapes, atles i altra documentació analògica de la seva producció a la nostra universitat, en l’oferta de places per a pràctiques dels estudiants de la Facultat de Filosofia i Lletres, en la seva participació docent en el Màster en Geoinformació, en la incorporació de professorat del Departament de Geografia en els òrgans de govern i comissions de treball de l’institut, i en la distribució de les bases topogràfiques 1:5000 i 1:25000 en format MiraMon.
 
Lliurament
El lliurament de la distinció –un aiguafort especialment pensat per a l’ocasió i un diploma acreditatiu- tindrà lloc el dia 18 d’octubre a les 12 del migdia a l’Auditori ubicat a la Facultat de Filosofia i Lletres, en el marc de l’acte d’inauguració del curs 2017-2018, que serà presidit per la Rectora Mgca. de la UAB.
 
Anteriors distingits
L’any 2016 la Facultat de Filosofia i Lletres va distingir el Dr. Miquel Vilardell Tarrés, catedràtic emèrit d’universitat de Medicina de la UAB,  i la Societat del Gran Teatre del Liceu.