Arboix es mostra partidària de no modificar els estudis sense garantir un mateix preu a tots els cursos

Margarita Arboix, a
Margarita Arboix, rectora de la UAB, va concedir una entrevista al programa "Els matins" de TV3 el 20 de juny on es va referir al cost de les matrícules i a les seves prioritats com a rectora. Arboix es va posicionar a favor de no modificar l'estructura dels estudis sense garantir que no s'encareixin.

20/06/2016

A l'entrevista que va concedir a "Els matins" de TV3 el 20 de juny, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, es va mostrar partidària de no modificar l'estructura dels estudis si no es garanteix un mateix preu per a tots els cursos, siguin de grau o de màster. Tot reclamant, a més, un acord entre totes les universitats públiques per reivindicat que no s'incrementi el preu dels estudis. En aquest sentit, es va referir al posicionament del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes del 16 de juny passat, que va rebre el suport tant d'ella mateixa com dels rectors de la UPC i la UdG. "Espero -va afirmar- que la Generalitat entengui aquesta reclamació" perquè "només demanem el que ha aprovat el Parlament de Catalunya", és a dir, un 30% de rebaixa a les taxes universitàries.

Segons la rectora, s'ha de tendir cap a l'eliminació de les taxes mitjançant un sistema diferent de finançament universitari, i va posar com a exemple que 12 països de l'OCDE que no fan pagar taxes de matrícula als seus estudiants universitaris. Va recordar també les paraules del conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, a l'acte de presa de possessió com a rectora, el 6 de juny passat, en què es va comprometre a garantir el primer any de màster al mateix preu que els cursos de grau i tendir, amb el temps, a que els cinc anys de grau i màster tinguin un mateix cost.

La rectora, a més, es va mostrar crítica tant amb el fet que les universitats catalanes tinguin els preus més alts com amb les diferències entre les diferents disciplines: "No és lògic", va assegurar, que els cinc anys dels estudis de Veterinària o els sis anys de Medicinia tinguin el mateix preu mentre que, per exemple, els estudiants de Dret hagin d'estudiar, el cinquè any, un màster professionalitzador obligatori a preus més alts.

Llei de mecenatge

Entre les seves prioritats com a rectora, Arboix va destacar "ser més potents encara" en recerca i l'estabilització del personal universitari "en situació precària". Pel que fa a la recerca, es va mostrar partidària de la captació tant de fons públics com privats i va reclamar que el futur govern espanyol impulsi "una llei de mecenatge justa" que permeti oferir "algun avantatge fiscal" a les empreses que vulguin fer donacions. La rectora va relacionar la transferència de recerca amb el retorn a la societat i va reflexionar que "si tenim bona recerca, segur que també podem donar bona docència", ja que totes dues estan "molt lligades".

En quant a l'estabilització del personal docent i investigador i del personal d'administració i serveis, es va posicionar a favor de garantir contractes fixes o places de funció pública, tot emfatitzant que part de l'estabilització té "un cost no excessiu, a vegades nul" i, en aquest sentit, va reclamar a la Generalitat que "ens deixin fer amb el que tenim", sense restriccions legals.

Reflex de la societat

Arboix va reflexionar també sobre el fet que poques dones hagin assolit el càrrec de rectora a les universitats. Es va mostrar "a favor" de la discriminació positiva i va explicar que, en igualtat de condicions, "encara hi ha problemes". Segons la rectora, la universitat "és un reflex" del conjunt de la societat i per això també hi ha masclisme, tot subratllant les dificultats per conciliar la vida professional amb la familiar. Arboix va denunciar que "tenim facultats plenes de dones" que, després, tenen més dificultats per seguir la carrera professional.