La UAB nomena 'honoris causa' Caddy Adzuba, Marie-Paule Kieny, Jaume Plensa, Joaquim Mª Puyal i Lisa Randall

Caddy Adzuba, Marie-Paule Kieny, Jaume Plensa, Joaquim Mª Puyal i Lisa Randall
Al llarg del proper curs, la UAB investirà com a doctors honoris causa cinc persones de diferents àmbits acadèmics i amb un destacat compromís amb la societat. Aquests nomenaments s'emmarquen dins de la celebració del cinquantè aniversari de la Universitat.

03/05/2018

El Consell de Govern de la UAB ha aprovat el nomenament de cinc nous doctors honoris causa, que seran investits amb motiu de la celebració del cinquantè aniversari de la Universitat. Es tracta de l'advocada Caddy Adzuba, la microbiòloga i activista Marie-Paule Kieny, l'escultor Jaume Plensa, el periodista Joaquim Maria Puyal i la física teòrica Lisa Randall. Les dates de les cerimònies encara no estan fixades i aniran sent anunciades properament.

Els nous doctorats honoris causa responen a cinc eixos temàtics que abasten vessants diferents del coneixement acadèmic i el compromís amb la societat. D'una banda, dins de l'eix dedicat a la llibertat d'expressió, serà cobert amb el nomenament de l'advocada congolesa Caddy Adzuba com a doctora honoris causa. S'ha destacat com a altaveu internacional de la situació a la República Democràtica del Congo, especialment pel que fa a la violència contra les dones; és membre fundadora de la xarxa “Un altaveu per al silenci” i és locutora de Radio Okapi, emissora de la missió de Nacions Unides al país. Està amenaçada de mort i han atemptat contra la seva vida dues vegades. El padrí d'Adzuba serà Gregorio Garzón, catedràtic de dret internacional públic i de relacions internacionals.

En segon lloc, dins de l'eix de la solidaritat, serà investida com a doctora honoris causa la investigadora Marie-Paule Kieny, presidenta de Drugs for Neglected Diseases Initiative (fàrmacs per a malalties oblidades). Kieny treballa en la transferència de patents gratuïtes de la seva recerca en microbiologia, centrada en malalties que afecten especialment en països en vies de desenvolupament. Va ser també sotsdirectora de l'OMS, tot assolint el desenvolupament i la concessió de llicències de noves vacunes contra malalties pandèmiques (malària, zika o ebola). El seu padrí serà Tomás Pumarola, catedràtic de microbiologia.

D'altra banda, dins de l'eix de la identitat cultural, s'ha decidit distingir l'escultor Jaume Plensa tot considerant-lo “l'artista català viu amb més renom internacional respecte a obra instal·lada en espai públic”. En la seva obra, que inclou també expressions plàstiques i dramàtiques, Plensa “subverteix el concepte de la identitat del jo per convertir-lo en un nosaltres i transformar així allò establert en allò que encara està per esdevenir col·lectivament”. Serà apadrinat per Jèssica Jacques, professora de l'Àrea d'Estètica i de Teoria de les Arts.

Pel que fa a l'eix del compromís amb la llengua catalana i la societat, serà investit doctor honoris causa Joaquim Maria Puyal, el primer periodista que va reprendre les retransmissions radiofòniques en català d'un partit de futbol després de la segona república, esdevenint així “un factor de normalització essencial del català”. Puyal és llicenciat en ciències de la informació per la UAB i ha narrat més de dos mil partits de futbol tot creant “un llenguatge propi i una manera d'utilitzar la llengua en aquest gènere”. El seu padrí serà Miquel de Moragas, catedràtic emèrit de l'Àrea de Periodisme.

Finalment, quan a l'eix del coneixement, s'ha nomenat doctora honoris causa la nord-americana Lisa Randall, especialista en física de partícules i cosmologia i una pensadora marcadament transversal que “ha sabut relacionar els coneixements del seu camp amb els de la filosofia, les humanitats i la música”. Randall va esdevenir la primera dona catedràtica del Departament de Física Teòrica de la Universitat de Princeton i de la Universitat de Harvard, ha treballat diversos models de la teoria de cordes per explicar el funcionament de l'univers. És, a més, una notòria divulgadora científica. Serà apadrinada per Àlex Pomarol, catedràtic de física teòrica.