La UAB perjudicada pel decret de taxes aprovat per la Generalitat

tasas
Moltes universitats, entre elles la UAB, s’han manifestat en contra d’aquest decret de preus que manté els preus de les universitats catalanes com les més cares de l’Estat.

07/07/2016

La rectora Margarita Arboix va donar suport al Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) quan va reclamar al govern de la Generalitat que fes efectiva la rebaixa del 30% de les taxes universitàries que va aprovar el Parlament de Catalunya el mes d’abril passat i un model d’universitat pública que tendeixi cap a la gratuïtat dels estudis universitaris i garanteixi la igualtat d’oportunitats de tots els membres de las societat. Arboix va demanar també un nou sistema públic de finançament més just en el qual la reducció de les taxes vagi acompanyada d’un augment de l’aportació de la Generalitat al pressupost de les universitats.
 
Beques finançades amb recursos propis
El Govern va anunciar també la continuïtat del sistema de beques Equitat. Aquestes beques no estan finançades per la Generalitat, sinó amb els ingressos de matricula que reben les universitats. Així, a més estudiants amb dret a beca, més despesa ha d’assumir la Universitat del seu propi pressupost. Una universitat com la UAB resulta greument perjudicada ja que ha d’assumir una important despesa a causa de les seves característiques: la seva localització territorial, la procedència socioeconòmica dels seus estudiants  i el número total d’alumnes.

Es dóna una situació semblant amb el diferencial entre el descompte en les matrícules dels estudiants de grau becats pel Ministeri: el MECD liquida a les universitats calculant el preu dels crèdits del curs 2011/2012 -abans de la pujada de taxes- incrementat en un punt, que equival aproximadament a un 60% del que l'estudiant hauria de pagar segons el decret de preus de la Generalitat. L'import de la diferència es finança també a partir dels ingressos propis de la Universitat.

En definitiva, la UAB va destinar l’any 2015 més d’11 milions d’euros dels seus ingressos genèrics a finançar les bonificacions de matrícula no recuperables, concepte que inclou les Beques MECD, Beques Equitat, Matrícules d’honor i per Família Nombrosa, entre d’altres. A més, es dóna la circumstància de que la mitjana d’estudiants becats a la UAB és superior a la mitjana de les universitats públiques catalanes.