Publicades les Chartae Latinae Antiquiores Cataloniae

El professor Jesús Alturo i la investigadora predoctoral Tània Alaix.
El professor Jesús Alturo i la investigadora predoctoral Tània Alaix.
La col·lecció internacional Chartae Latinae Antiquiores ha sumat dos nous volums dedicats a Catalunya, que apleguen gairebé 100 documents originals del segle IX o anteriors, estudiats i editats pel professor de la UAB Jesús Alturo, amb la col·laboració de la investigadora predoctoral Tània Alaix.

04/10/2017

Una de les empreses acadèmiques col·lectives més importants a nivell internacional en el camp de la Paleografia i de la Diplomàtica és la col·lecció Chartae Latinae Antiquiores. El seu objectiu és recollir en edició fidel, comentari paleogràfic i diplomàtic, i, si s’escau, històric i cultural, amb acompanyament d’una reproducció fotogràfica a mida natural, tots els documents originals del segle IX o anteriors.

Catalunya s’acaba de sumar a aquest projecte amb la recent publicació de les Chartae Latinae Antiquiores Cataloniae, en dos volums, el 112 i el 113, que apleguen un total de 97 diplomes, estudiats i editats pel professor Jesús Alturo, catedràtic de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana, amb la col·laboració de la investigadora predoctoral Tània Alaix.
 
El primer volum conté l'estudi de 49 documents conservats a la Biblioteca de Catalunya i els arxius de la Catedral de Barcelona, de la Corona d’Aragó i del Monestir de Montserrat, així com l'Arxiu i la Biblioteca Episcopal de Vic. El segon inclou les "chartae" dels arxius de la Catedral de Girona i de la d’Urgell i la Biblioteca de Perelada.
 
Segons els autors, aquests diplomes “constitueixen la base documental, des del punt de vista històric i cultural, més sòlida en què es fonamenten els orígens de la nostra formació com a país”.

La col·lecció Chartae Latinae Antiquiores es va iniciar l'any 1954, dirigida de primer pels seus fundadors, els professors Albert Bruckner i Robert Marichal. Els volums, organitzats ja d’antuvi per estats, no pas per països, és a dir, per procedències i no per orígens, són curosament publicats per l'editorial Urs Graf, amb seu a Zuric.

L’obra realitzada ara pels investigadors de la UAB, com totes les de la sèrie, es publica sota els auspicis de la Pontificia Accademia Romana di Archeologia (Ciutat del Vaticà), la Union Académique Internationale (Brussel·les), la Comission Internationale de Diplomatique (Brussel·les), la Schweizerische Gesellschaft für Geisteswissenschaften (Berna), l'Allgemeine Geschichtforschende Gesellschaft der Schweiz (Lausana), la Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (Amsterdam), la Letteren en Schone Kunsten van België (Brussel·les), la Mediaeval Academy of America (Cambridge, Mass.), la Royal Irish Academy (Dublin), la British Academy (Londres), la Bayerische Akademie der Wissenschaften (Munic), l’Académie des Inscriptions et Belles-Letres (París), l'Accademia Nazionale dei Lincei (Roma), la Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien (Estocolm), l’Österreichische Akademie der Wissenschaften (Viena) i la Real Academia de la Historia (Madrid).

El professor Jesús Alturo, membre, des del 1997, del Comité International de Paléographie Latine, el màxim organisme internacional dels estudiosos de Paleografia i Codicologia llatines, ha estat el fundador del Seminari de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la UAB, grup de recerca consolidat des del qual ha dirigit 19 projectes de recerca subvencionats pel Ministerio de Educación y Cultura, i per la Generalitat. Ha dirigit també vuit tesis doctorals ja defensades i és autor de més de 250 publicacions en forma de llibre, capítol de llibre o article aparegudes en prestigioses revistes nacionals i estrangeres.

Actualment és el director de la Series Hispanica dels Monumenta Palaeographica Medii Aevi, un altre gran projecte internacional que compta, així mateix, amb el patrocini de les més altes institucions i acadèmies del món occidental, entre elles la Real Academia de la Historia (Madrid) i la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

Més informació sobre la col·lecció Chartae Latinae Antiquiores