10 anys del Parc de Recerca


10 anys del Parc de Recerca UAB


El 19 d'octubre del 2007 es va inaugurar el Parc de Recerca UAB (PRUAB), que naixia de l'aliança estratègica de tres entitats punteres en recerca –la UAB, el CSIC i l’IRTA- per enfortir les relacions Universitat-Empresa. D'ençà a l'actualitat, el PRUAB ha esdevingut un eix vertebrador de les relacions i les sinèrgies entre institucions i empreses.

Celebració dels 10 anys

Per commemorar el desè aniversari, el dia 26 de maig de 2017 el Parc de Recerca UAB va organitzar un acte que va reunir més de 250 persones. L'esdeveniment va aplegar investigadors, emprenedors, responsables dels departaments i dels centres i instituts de recerca del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, així com representants d'institucions del territori i d'empreses vinculades al Parc.

L'acte inaugural va anar a càrrec dels màxims representants de les tres institucions que formen el Parc: la presidenta del Patronat i rectora de la UAB, Margarita Arboix; el president del CSIC, Emilio Lora-Tamayo, i del director general de l'IRTA, Josep Maria Monfort. Tots ells van posar en valor la tasca desenvolupada pel Parc de Recerca UAB durant aquests deu anys per enfortir les relacions entre la recerca i el teixit empresarial. 

La jornada també va incloure una taula rodona sobre el futur dels parcs científics i el seu paper en l'economia del coneixement, moderada pel director del PRUAB i vicerector d'Innovació i de Projectes Estratègics de la UAB, Javier Lafuente, i que va comptar amb el president de l'IASP, Josep Miquel Piqué; la directora d'Innovació Empresarial d'ACCIÓ, Mariona Sanz; la fundadora de l'empresa Fuelium, Neus Sabaté, i el director de Scytl, Pere Vallès.




Impulsant empreses innovadores
Com a instrument al servei de la transferència de coneixements i tecnologia entre el món acadèmic i de recerca i l'empresa, el PRUAB ha contribuït a impulsar nombrosos projectes emprenedors sorgits de l'activitat investigadora del campus de la UAB. Des de la seva creació, el 2007, ha donat suport a més de 300 projectes emprenedors i ha impulsat la creació de 92 empreses, amb un índex d'èxit de més del 80%. Aquestes empreses han generat 850 nous llocs de treball, dels quals un 25% corresponen a perfils altament qualificats, i facturen al voltant de 50 milions d'euros anuals.

Més de 120 projectes de recerca col·laborativa
Un dels objectius del Parc de Recerca UAB és detectar les necessitats tecnològiques i socials del teixit empresarial del territori i donar-hi resposta a través de projectes conjunts amb investigadors de diferents disciplines. En aquest sentit, gràcies a l'activitat del Parc s'han generat més de 120 projectes d'R+D+I entre investigadors del campus i empreses, per valor de 6 milions d'euros.

Acollint l'R+D de grans empreses
La seu del Parc de Recerca UAB és l'edifici Eureka, on durant aquests anys s'han ubicat 48 empreses, entre spin-offs sorgides de la Universitat, empreses petites i mitjanes que basen la seva activitat en la recerca i empreses consolidades interessades en impulsar la seva innovació tecnològica en col·laboració amb els centres i instituts de recerca del campus universitari. L'Eureka acull, per exemple, el Laboratori d'R+D+I Tecnologies Avançades de l'empresa multinacional Henkel, la Unitat d'Innovació d'Ingredients i Tecnologia de Lucta, el departament d'R+D+I en software de Zetes o el laboratori d’olfatometria d'Odournet.