Medi ambient i Conservació

04/2014 -

Èxit de participació a Els Dissabtes de les Ciències Ambientals a la UAB

Les Ciències Ambientals estudien, des d’una perspectiva interdisciplinària, el conjunt de qüestions relacionades amb el medi ambient i ofereixen eines per resoldre-les. La coordinació d’aquesta titulació ha organitzat, per segon any, Els Dissabtes de les Ciències Ambientals a la UAB, amb l’objectiu de donar a conèixer temàtiques noves en aquest àmbit a estudiants de batxillerat i del grau i a professionals d’aquest àmbit. Enguany, les conferències han tractat els conflictes ambientals, la vida vegetal a l'aire, el subsòl terrestre i l'ecodisseny de ciutats.

Estudiants de Batxillerat, del grau de Ciències Ambientals, professors i professionals de les ciències ambientals han participat a la segona edició d'aquest cicle de quatre xerrades. Enguany, les conferències, organitzades des de la Coordinació de Ciències Ambientals, han versat sobre els conflictes ambientals, la vida vegetal a l'aire, el subsòl terrestre i l'ecodisseny de ciutats.
 
Durant quatre dissabtes, la Facultat de Ciències de la UAB ha estat l'escenari d’ Els Dissabtes de les Ciències Ambientals. Un total de quatre sessions, algunes d'elles amb més d'un centenar d'assistents, han ofert la possibilitat a estudiants i docents de conèixer millor les ciències ambientals a través de xerrades teòriques i pràctiques desenvolupades per investigadors de la UAB i d’altres professionals.
 
Marc Grau, professors del Grau de Ciències Ambientals i membres del Departament de Ciència Política de la UABvan dedicar la primera sessió d'Els Dissabtes a introduir els estudiants en la teoria i les tècniques de negociació en el marc de conflictes ambientals o processos de disseny i implementació de polítiques públiques des de l’Administració amb jocs de rol.
 
Una setmana més tard, els assistents “viatjaven” a Mart amb ulleres 3D. Rogelio Linares, Mario Zarroca i Joan Bach, membres del Departament de Geologia i professors del Grau de Ciències Ambientals, van aprofundir en el coneixement de les tècniques i mètodes d’exploració geofísica i van presentar, a través de casos d’estudi, on són els jaciments minerals, per on circulen les aigües subterrànies o com evolucionen les zones contaminades.
 
Aquest cicle de xerrades també ha tingut espai per a la vida vegetal i l'aire. Jordina Belmonte, professora de Botànica, directora de l'ICTA-UAB i coordinadora del Punt d’Informació Aerobiològica (PIA), i tot el seu equip van conversar amb els alumnes sobre alguns elements vegetals, com són els grans de pol·len i les espores de fongs, líquens, molses i falgueres i les seves interaccions amb la població.
 
Finalment, la quarta darrera i sessió, a càrrec de Joan Rieradevall, professor de Ciències Ambientals del Departament d’Enginyeria Química i investigador del grup de recerca Sostenipra de l’ICTA-UAB, va versar sobre l'ecodisseny de ciutats del futur. A més, els assistents van poder conèixer en primera persona l'edifici de l'ICTA-ICP i el projecte amb les darreres innovacions en materials ecològics, arquitectura bioclimàtica, aprofitament d’energia geotèrmica i recuperació de les aigües de pluja i grises, guiats per Roger Tudo i Claudi Aguiló, arquitectes i co-autors del projecte de l'edifici.


Coordinació de Ciències Ambientals

Coordinacio.Ciencies.Ambientals@uab.cat

2024 Universitat Autònoma de Barcelona

B.11870-2012 ISSN: 2014-6388