En Portada

Filologia

Físics de la UAB i la UdG ideen una eina per visualitzar l’impacte de la destrucció lingüística i així poder revertir-la

Investigadors de la UAB i de la UdG han definit uns paràmetres per estimar la velocitat de retrocés d’un idioma autòcton en ser substituït per un idioma veí, considerat més avantatjós socialment i econòmica. El model, que permet estimar el nivell d’amenaça d’una llengua, és útil per dissenyar accions per controlar o revertir la destrucció lingüística.

[+]

Medicina i Salut

Mecanismes de recuperació de la comprensió del llenguatge després d'una lesió massiva de l'hemisferi dominant

Els pacients que sobreviuen a un infart hemisfèric maligne presenten greus seqüeles motores i una afàsia global (impossibilitat d'emetre i comprendre llenguatge oral i escrit) si l'hemisferi afectat és el dominant. El tractament més eficaç és controvertit quan l’hemisferi infartat és el dominant, però un estudi mostra resultats inesperadament favorables.

[+]

Ciència Animal

Eficàcia d’un nou tractament per a la dermatitis atòpica en gossos

Es calcula que un 10% dels gossos pateix dermatitis atòpica, una forma molt comuna d’al·lèrgia per a la qual hi ha pocs tractaments. Un assaig clínic ha mostrat que l’administració de l’immunosupressor ciclosporina per via tòpica, possible gràcies als avenços en nanotecnologia, és eficaç en la reducció de la gravetat de les lesions i no provoca reaccions adverses.

[+]

Medicina i Salut

Estudien un nou factor que pot afectar la ràtio de sexe al naixement

Hi ha factors ambientals, així com hormonals i malalties, que afecten la ràtio de sexe al naixement (proporció de recent nascuts de sexe masculí sobre el total), establert històricament en 0,515. Un estudi retrospectiu de dones embarassades mostra que aquelles que tenien hipotiroïdisme mal compensat al primer trimestre de gestació presenten una ràtio de sexe al naixement de 0,2.

[+]

Un videojoc fet a mida play play

Un videojoc fet a mida

Investigadors del CAIAC i de l'Escola d'Enginyeria de la UAB juntament amb l'empresa social CIPO han creat un videojoc per potenciar les capacitats cognitives i motores de persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns mentals. [ + Videos ]

Please Note: You may have disabled JavaScript and/or CSS. Although this news content will be accessible, certain functionality is unavailable.

  • Un videojoc fet a mida
  • 3Q: Venkatraman Ramakrishnan
  • 3Q: Kostas Kostarelos
  • Investigant les malalties neurodegeneratives
  • 3Q Ei-ichi Negishi
  • Un creuer científic pel Mediterrani

Si tens propostes: premsa.ciencia@uab.es

2014 Universitat Autònoma de Barcelona

DL B.11870-2012 ISSN 2014-6388