En Portada

Biologia

Una nova espčcie de cocodril dels aiguamolls costaners del Cretaci dels Pirineus

Un estudi encapçalat per l’investigador Àlex Blanco de l’ICP descriu la nova espècie de cocodril Allodaposuchus palustris de fa uns 70 milions d’anys als jaciments de Fumanya (Berguedà, Barcelona). A diferència d’altres espècies d’hàbitats fluvials d’aquest gènere exclusivament europeu, A. palustris vivia en una zona d'aiguamolls costaners de salinitat variable.

[+]

Geologia

Cončixer el subsňl dels doms de toves d’Isona per investigar l’aigua a Mart

A Isona(Prepirineu central català) es va descobrir el 2010 un complex de doms de toves, amb característiques anàlogues a formes construïdes per descàrregues d’aigües subterrànies a Mart, on l’Agència Espacial Europea té previst començar en 2018 una exploració dels primers 3 m de subsòl, a partir d’una tècnica de radar utilitzada en la prospecció dels doms de toves.

[+]

Biologia

Informació negativa en copiar l’elecció de parella

Triar parella és una de les decisions més importants per a qualsevol organisme viu, especialment per a les femelles, per a les quals els costos reproductius són generalment més elevats. Els models clàssics de l’evolució de l’elecció femenina de parella assumeixen que les seves preferències són genèticament innates i, per tant, immutables, però l'evidència empírica suggereix que no és així.

[+]

Cičncia Animal

Efecte de l’estrčs per calor en cabres productores de llet

A causa del canvi climàtic, s’espera una major freqüència i intensitat de les onades de calor en el futur. Els resultats d’una investigació mostren diferències evidents en les característiques de la llet de cabres de raça Murciano-Granadina sotmeses a estrès per calor, així com beneficis de l’ús d’oli de soja per millorar les propietats de la llet.

[+]

3Q: Alain Musset play play

3Q: Alain Musset

Alain Musset és director de l'École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) i membre honorari de l'Institut universitaire de France. Doctor en Geografia per l'EHESS, hi dirigeix la formació de mŕster Estudis comparatius del desenvolupament i la formació de doctorat Territoris, societats, desenvolupament. [ + Videos ]

Please Note: You may have disabled JavaScript and/or CSS. Although this news content will be accessible, certain functionality is unavailable.

  • 3Q: Alain Musset
  • Aprendre idiomes tot cuinant
  • 3Q: Andrew Rowan
  • Un videojoc fet a mida
  • 3Q: Venkatraman Ramakrishnan
  • 3Q: Kostas Kostarelos

Si tens propostes: premsa.ciencia@uab.es

2015 Universitat Autňnoma de Barcelona

DL B.11870-2012 ISSN 2014-6388